maandag 19 oktober 2015

waarbenjijnu.em

Terwijl de drukte van de Kinderboekenweek al vol stond met techniek en wetenschap, deed de gemeente ook een duit in het zakje. Of we even akkoord willen gaan met een uitgave van 45.000 euro voor een gratis WI-FI-netwerkvoorziening in het heuvelland. Geld zat?

De PvdA had wel wat vragen, maar was erg voor. Ze was de enige. Alle andere partijen hadden vooral veel vragen. Iedereen wilde het nog eens aan zijn fractie voorleggen. Ik dus ook, al heb ik zo'n kleine fractie dat ik het gemakshalve maar aan iedereen voorlegde die een beetje verstand zou kunnen hebben van draadloze communicatie.

Kan het, een het gemeente draadloos overspannen voor dat bedrag. Natuurlijk niet. Het eerste stuk dat ze al deden was over het water bij de Maas. Kosten 45.000 euro. Dit nieuwe bedrag is waarschijnlijk voor wat stukjes Eijsden en/of wat brokjes Margraten. Dan krijgen we volgend jaar wellicht weer een hapje van 45.000 en dan weer en dan weer.

Is het dan ook gratis voor de bewoners? Ja...maar. Je kunt er als bewoner gratis gebruik van maken, maar je moet daarnaast ook je eigen wifi netwerk hebben wil je zeker zijn van een veilige verbinding die het doet. Openbaar wifi is immers al snel te traag om mee te werken. En is draadloos überhaupt veilig te krijgen? Ik bankier in elk geval liever niet via een openbaar netwerk.

Maar goed, dat zijn tijdelijke dingetjes. Voor hetzelfde geld is wifi over een jaar zo verbeterd (of achterhaald) dat we maar een oor hoeven te hebben om de signalen te ontvangen.
En zij onze signalen natuurlijk.
Want dat is de 'veilige gedachte' achter een Wi-Fi-netwerkvoorziening: we kunnen gezien worden en gevolgd en gemeten en afgeschermd. In ons eigen belang hoor, in ons eigen belang en ik zeg ook helemaal niet dat de gemeente dat gaat doen, helemaal niet. Waarom zouden ze?

En ze moeten snel zijn, want over een niet al te lange tijd, jaartje geloof ik, is het helemaal niet meer duurder om via je telefoon in het buitenland het internet op te gaan. Dan maakt het voor de toeristen dus ook niks meer uit om de toeristische appjes via de telefoon te gebruiken.

'De opdracht is natuurlijk allang vergeven', zei iemand. Zijn ze in paniek omdat wij niet zomaar 'ja'  zeggen? Zou dat het zijn? Zouden we daarom vanmiddag voorlichting krijgen van de directeur van het bedrijf dat het netwerk moet gaan leveren? Vast volkomen belangeloos en ongekleurd?
Alles voor de vooruitgang en de napoleontische plasjes van de wethouders natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten