dinsdag 15 maart 2016

Sterven voor onze veiligheid


Voor uw veiligheid, dwars door het hart van het Mergelland staat er al maanden te lezen op de enorme borden. Nou ze zijn begonnen hoor. Vlak voor het lenteseizoen als het Heuvelland het verleidelijkst is. Als de bomen zich tooien met jong groen en de bloesems tot bloei gaan komen.

alle bomen een wit kruis
Of ze het groen dit jaar halen is de vraag, want vrijwel alle bomen langs de weg dragen een wit kruis. Dat betekent afscheid nemen van de lommerrijke en sfeervolle entree van het Heuvelland die deze weg in de zomer is en van het kleurenpalet inde herfst.

De route via Gronsveld wordt, net als de weg via Cadier en Keer naar Margraten, een aansporing om meteen door te rijden naar Gulpen-Witten. Een treurige situatie, waarbij we alleen maar kunnen hopen dat we meer terugkrijgen dan de sprietige boompjes die je her en der al ziet om de gevallene voor onze veiligheid te vervangen.

en dat tot Eckelrade 80 centimeter breedte
En de veiligheid? Hoe is die geregeld tijdens dit project? Niet!
Buiten werktijden mag het verkeer als vanouds zijn gang gaan. Fijn voor de automobilisten, levensgevaarlijk voor fietsers. Die moeten het nu op stukken doen met een half fietspad aan de kant van de rijweg. Het wegverkeer zoeft ondertussen met  80 kilometer per uur langs je stuur. Het geeft echt een fijn veilig gevoel.

Op deze manier lijkt het dat onze veiligheid niet alleen bomen mag kosten, maar ook een paar fietsers. Recht door het hart is meestal dodelijk.


Nog een laatste blik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten