vrijdag 11 maart 2016

Gemütlich in het Heuvelland

Twee pagina's over het toeristische wel en wee in Zuid-Limburg. Prachtig landschap waar we zuinig op moeten zijn, bijzondere steden in de omgeving, lekker eten. Motto: koester wat goed is, verbind en versterk. Maak gebruik van elkaars sterke punten en accentueer waar je zelf goed in bent. Een artikel dat voor Eijsden-Margraten iets heel anders zou betekenen dan ze nu in hun meer, meer, meer toeristische gebiedsvisie hebben vastgelegd. Maar als ze het artikel lezen als alleen geldend voor Eijsden-Margraten dan zouden ze hun plan er nog mee kunnen bevestigen. Ik vrees dat het zo wordt geïnterpreteerd.

Er wordt gewaarschuwd voor versnippering van het landschap, er wordt heel voorzichtig aan de landbouw gerefereerd, die stukken van onze parel minder aantrekkelijk heeft gemaakt door schaalvergroting, efficiëntere indelingen van landerijen en het bouwen van saaie schuren. Hier een haagje weg, daar een boompje om en zes weien samen maait makkelijker en als we het volzetten met mais, kunnen die grote machines tenminste werken. Vanuit hun bedrijfsoogpunt begrijpelijk. Net zoals het begrijpelijk was dat de mijnbedrijven vanuit het bedrijfsoogpunt het heuvelland omploegden, Heerlen ombouwden tot een koude 'moderne' plek, de DSM milieurisico's neemt en taxi's te hard rijden om sneller te zijn dan de concurrent. 

Zolang je een overheid hebt die in staat is zich niet door bedrijfsbelangen te laten overbluffen is er niks aan de hand. Een bestuur dat zich bewust is van de kwetsbaarheid van datgene dat haar is toevertrouwd en daarvoor haar verantwoordelijkheid durft te nemen, ook als ze daar niet altijd vrienden mee maken bij mensen met een bedrijf is zal uiteindelijk iets betekenen voor dit gebied, zoals Maastricht behoorlijk bewaard is gebleven doordat er poten stijf werden gehouden ten behoeve van de oude stad. 

Dat hebben we niet in Eijsden-Margraten. Heel jammer en moeilijk te verklaren. Op papier is onze landelijke parel kostbaar, maar in de praktijk snoeien en maaien we zo goedkoop mogelijk, de landbouw krijgt zelden een deksel op de neus en een holle weg kan zomaar geasfalteerd worden. 

Als we niet uitkijken is het hier straks niet meer gemütlich, maar zijn we toeristisch het stomste jongetje van de klas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten