dinsdag 10 mei 2016

Kan het dorp al die mensen wel aan?

400 mensen wonen er in het pittoreske plaatsje en nu zijn er plannen om er 200 tot 240 woningen bij te bouwen waarin allerlei mensen op onvoorspelbare momenten gehuisvest gaan worden. Als al die huisjes tegelijk bewoond zijn, met een gemiddelde van vier bewoners, betekent dat een vermeerdering van de bevolking met 250%  Er zijn behoorlijk wat momenten in het jaar denkbaar dat dit aantal gehaald wordt. 

Dit zal vooral het geval zijn op dagen dat er veel mensen vrij hebben, zoals weekenden en schoolvakanties. Doordat niet overal dezelfde afspraken over vakanties zijn, kan de druk op het dorpje over een veel langere tijd uitgeoefend worden dan normaalgesproken staat voor een vrijetijdsperiode. Doordat er sprake is van stenen huisjes in plaats van de stoffen en plastic varianten van vroeger, zullen de gebruikers het minder van weer laten afhangen om voor een verblijf in dit dorpje kiezen. Ook dit zal voor een drukverzwaring over een langere termijn zorgen.


Natuurlijk mogen andere mensen genieten van onze mooie omgeving. We zijn verwend met heel veel groen en ruimte, logisch dat anderen daar ook wel een keertje plezier van willen hebben.  Er is in principe ook niks mis met de potentiĆ«le bewoners. Het zullen best goeie mensen zijn, maar het zijn er veel. Ze komen niet van hier en hebben geen binding met de omgeving en onze leefruimte. Waarom zouden ze een leeg blikje niet in het groen gooien, dat ene blikje, wie zeurt daar nu over? Wat maakt het uit die ene keer dat er wat hard geroepen wordt s'avonds laat? Ze zijn toch morgen weer weg. Gun hen ook eens een feestje. Dan ben je maar een keertje wat minder fit op je werk of op school. 

De meeste toeristen zullen met eigen vervoer komen, wat de verkeersdruk in en om het dorp enorm opvoert en de veiligheid voor schoolgaande kinderen in het gedrang brengt. Daarbij zal ook de drukte op straat toenemen, omdat al die bezoekers willen wandelen of fietsen. Vaak zonder enig benul van de andere regels die er gelden voor verkeer in een heuvelachtig gebied waar bochten en hellingen het zicht ontnemen en een voetganger plotseling oog in oog kan staan met een automobilist, met alle risico's van dien.
En dan hebben we het nog niet over de druk op het milieu. 200 tot 240 woningen betekent een permanente verstening van het landschap waar we niet blij mee moeten zijn. Worden tenten en caravans nog afgebroken en meegenomen, huisjes blijven dag in dag uit staan. Er wordt eigenlijk een nieuwe woonwijk gebouwd. 

Het is begrijpelijk dat de gemeente dit soort ambitieuze plannen steunt. Het aantal overnachtingen moet immers verdubbeld en het toeristisch niveau omhoog, daarom juichen ze over elk plan om een afgetakelde camping te bebouwen. Maar is het wijs? Maken we er op den duur niet meer kapot mee, dan dat we er nu mee winnen? Is het bovendien niet netter om de toeristische druk passend over alle kernen te verspreiden en zo bestaande ondernemingen in andere dorpen een graantje te gunnen. Zo kunnen alle dorpen een beetje prettig zichzelf blijven. 
Woonwijk in wording: Domein de Waufsberg,
voorheen camping de Wolfsberg





























Geen opmerkingen:

Een reactie posten