maandag 19 september 2016

Nette zaken

'Wat doet iemand van GroenLinks bij de Action?' reageerde mijn zoon, toen ik hem vertelde dat ik bij dat bedrijf in Gronsveld  was gaan kijken en iets had gekocht. Djiezus, als je geen geweten hebt moet je kinderen nemen.
Maar hij had natuurlijk wel gelijk. Als vertegenwoordiger van GroenLinks heb ik daar niks te zoeken en als logisch denkend mens ook niet. Alles wat veel goedkoper is dan je kunt begrijpen, is immers op zijn minst verdacht.

Waar je al niet op moet letten als je iets aan wil schaffen, of laten doen. Als gemeente moet je dus helemaal op je tellen passen, want je werkt met andermans geld, of in elk geval met geld van iedereen. Aan wie besteedt je dat? Wie krijgt bijvoorbeeld de opdracht en wie niet?

Fascinerend dat aanbestedingsbeleid, waar we deze ronde voor mogen stemmen. We mogen ook tegen stemmen natuurlijk, dat recht hebben we nog net. Het klinkt allemaal wel mooi. In het beleidsstuk staan kreten als: 'Meer kansen voor de kleinere ondernemingen in de regio' en 'We letten op kinderarbeid  en slechte arbeidsomstandigheden'.

Hoe en of ze dat doen kunnen we niet controleren, want het aanbestedingswerk is des colleges dus daar gaan ze de Raad niet mee lastig vallen. Veel te veel ook voor die arme mensen die het toch al zo druk hebben. Laat dat controleren nu maar gewoon over aan de accountant...
En heel ingewikkeld is het ook niet. 'Bijvoorbeeld de aanschaf van pennen,' zegt de wethouder van geldzaken, 'dat is niet lastig, daar kijken we alleen maar naar de laagste prijs.'

Nee, dat is dan duidelijk. De pennen kopen we waarschijnlijk bij de Action.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten