zondag 28 mei 2017

Zwijg meerderheid?

Het Limburgs moest erkend worden als andere taal dan het Nederlands en daarom kwam er een petitie. Streefaantal handtekeningen 2000, las ik. Ze waren er niet ver vanaf op het moment dat ik, met volle overtuiging, tekende en ze hebben zelfs uiteindelijk dat streefgetal overschreden. De petitie was een succes, schreef de landelijke krant en die van hier. 

Zelf vond ik 2000 eigenlijk wat weinig. Hoeveel Limburgers hebben we en welk percentage daarvan ondersteunt dan het erkennen van onze taal? Genoeg blijkbaar om de Taalunie in haar schulp te laten kruipen en beterschap te beloven voor het volgende rapport. Kennelijk vertegenwoordigt een klein percentage als dit de zwijgende meerderheid. Maar wat als er een tegenpetitie was gekomen die gezegd had dat Limburgs verdrongen moet worden omdat het schadelijk is voor de ontwikkelingsmogelijkheden van dit gebied en omdat Limburgs klinkende mensen minder kans maken op een goede baan elders in Nederland? Had gekund, want dat laatste blijkt in de praktijk helaas waar, in Nederland dan,  in het buitenland niet. Wat als voor die petitie ook 2000 mensen voor hadden getekend? Of een paar meer of minder dan die andere petitie? Wie heeft dan de zwijgende meerderheid? 

Deze petitie over het Limburgs pretendeerde overigens niet een meerderheid te vertegenwoordigen. Het was een weloverwogen, deskundig onderbouwd standpunt dat op deze manier gedragen onder de aandacht werd gebracht. Het is ook niet altijd zo dat de meerderheid gelijk heeft. Als dat zo was hadden wij een platte aarde, volgens de meerderheid toen. 

Een petitie die op voorhand roept een meerderheid te vertegenwoordigen hoeft helemaal niet te bestaan. De makers ervan kunnen zich de moeite besparen want ze kunnen, op grond van die statistische gegevens die ze blijkbaar hebben, hun standpunt heel helder ondersteunen. 
Doen ze dat wel, op voorhand een meerderheid claimen, dan zou hun meerderheid wel eens een aantoonbare minderheid kunnen blijken en schieten ze in hun eigen voet.


Een interessant fenomeen petities, waar politici zeker heel voorzichtig mee om moeten gaan. Vooral als ze die zwijgende meerderheid graag voor hun karretje spannen. Dan moet die meerderheid wel haar kop blijven houden. 


1 opmerking:

  1. Zie pagina 32 in NRC van 27 mei 2017. Boek van Jeroen den Uyl over hoe de overheid zich verhoudt tot de burger vv!
    (Zie faceboek Buro Oogpunt)

    BeantwoordenVerwijderen