dinsdag 7 juli 2015

Spaarpotje

'Wat is hiervan nog de nieuwswaarde?', dacht ik. Het is moeilijk voorstelbaar dat het college een persbericht laat uitgaan waar niets nieuws in staat en waar ik als persmedium niks mee zou doen. Goed, er is een nuancering in te vinden. In plaats van te roepen dat ze dik vijf ton positief zitten, roepen ze nu dat ze dik vijf ton minder uit het spaarpotje hebben moeten pakken. Dus maar anderhalf miljoen in plaats van twee.

Soms heb je spaarpotjes nodig om iets te kunnen doen wat op dat moment belangrijk is. Omdat er hulp gevraagd wordt, of iets kapot gaat of omdat er iets anders onvoorzien gebeurt.
Dat kan en dat is dan helemaal niet raar om uit te leggen, want het zou gekker zijn als je het liet mislopen omdat je niet aan je spaargeld durft of wil komen. Zeker als je het spaarpotje voor die doelen hebt.

Misschien zien ze het als falen en faalangst is heel lastig. Het remt jezelf en het heeft een negatief effect op het totale eindresultaat. Faalangst maakt fouten onvergeeflijk en dan probeer je die zo goed mogelijk weg te poetsen. En dan kun je dit gedoe met babbelpersberichten krijgen.

Blijkbaar is er bij de begroting voor 2014 met een gebruik van twee miljoen uit de reserves rekening gehouden en bleek er minder nodig.
Of, en dat is lastiger, die anderhalf miljoen uit de reserves is precies dat geld waarvoor het college  geen toestemming aan de Raad heeft gevraagd. Dan hebben ze natuurlijk wel iets uit te leggen.

En wat als ze dat niet kunnen?  Wat gebeurt er eigenlijk als de hele Raad om die ongevraagde en niet verklaarde anderhalf miljoen het jaarverslag af zou keuren?

Overigens vond ik vanmorgen in de krant niets terug wat duidde op dat persbericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten