dinsdag 21 april 2015

Gastvrij

  1. Zo nu en dan maak ik mezelf even wijs dat ik niks te doen heb voor de politiek en dan ga ik naar Amsterdam om daar voor mijn andere werkzaamheden wat toeristische activiteiten te ontplooien, zoals naar een serie lezinkjes gaan en op een terrasje zitten. We konden de plek der voordrachten even niet zo goed vinden en vroegen daarom een chauffeur van een busje bloemen naar de goede weg. 'Stap maar in', zei hij, 'dan rijd ik jullie er wel heen'. Over gastvrijheid gesproken. In de toeristische visie van de gemeente wordt nogal gehamerd op gastvrijheid en dat is niet onterecht. Wanneer mensen zich welkom voelen komen ze graag terug en praten ze positief over je. Als gemeente zul je dus je best moeten doen om ervoor te zorgen dat je burgers het toerisme als prettig ervaren. Hier wat tips uit de alternatieve visie:

  1. Wat de gemeente kan doen:

  • De gemeente beschrijft hoe zij het toeristisch visitekaartje, het natuurlijk uiterlijk, beschermt en versterkt door duidelijke kaders te stellen waarbinnen ondernemers en initiatiefnemers kunnen bewegen wat betreft belasting van het landschap en van de omwonenden.
  • De gemeente erkent dat toerisme, landschap en parkeerdruk alle inwoners van een kern belanghebbenden maakt.
  • De gemeente maakt een ‘toeristische meetlat’, een meetinstrument dat het mogelijk maakt om andere zaken die in de gemeente spelen te toetsen op hun invloed op het toeristisch vermogen van de gemeente. (beïnvloeding van het uiterlijk, de sfeer, de rust)
  • De gemeente zorgt voor een goed meetinstrument om de overnachtingen en de bijbehorende toeristenbelasting te berekenen.
  • Via de gemeentelijke website zou een doorklikmogelijkheid kunnen komen naar een overzicht van de beschikbare accommodaties. Deze service zou gratis verleend kunnen worden.
  • Locaties/dorpskernen kunnen toeristisch aantrekkelijker worden ingericht.
  • Een gemeentelijke monumentenregeling die rekening houdt met behoud van debeeldkwaliteit, maar die ruimte en begeleiding biedt voor andere toepassingen.
  • De gemeente reserveert een gedeelte van het inkomen uit de extra toeristenbelasting voor het ondersteunen van projecten die binnen de kaders van deze beleidsvisie het toerisme versterken. 
    mei 2014 we (commissie en raad) krijgen een inkijkje in de toeristische projecten waar de gemeente mee bezig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten