woensdag 29 april 2015

Over een olifant op de teen van de wethouder

Dit is mijn boekbladblog van vandaag, geïnspireerd op een stukje uit de Limburger. Waarbij ik overigens de intentie steun, maar de argumentatie te zwak vind.


De jeugd leest toch niet meer

Zodra thuis het woord 'visie' valt, begint er iemand, met dank aan de premier, over olifanten die het zicht belemmeren. Maar werkelijk, soms zien mensen een olifant nog niet als hij boven op hun teen staat.

In een column in de Limburger van vandaag schreef iemand over de bezuinigingen op de bibliotheek in Meerssen. De bibliotheek zat daar in de school en dat vond de gemeente te duur worden voor een paar stapeltjes boeken. De wethouder verantwoordt die sluiting onder andere met de redenering dat de jeugd toch niet meer leest. 

In de politiek is lezen nog iets wat op het randje van het belangstellingsveld balanceert en dan met name als een culturele kostenpost in bibliotheekvorm. Leesvaardigheid is voor de school, leesplezier is een hobby.  

Lezen is een vaardigheid die je verliest. Wanneer je dus geen plezier in lezen kent en geen noodzaak ervaart om het bij te houden, dan krijg je op een gegeven moment een probleem. De overheid betaalt voor dat probleem en omdat de overheid betaalt met gemeenschapsgeld is het in ieders belang om zulke problemen te voorkomen. 

Ik weet niet hoe het die wethouder vergaat, maar ik vertik het om iets te doen wat ik niet leuk vind, tenzij er een hele grote noodzaak is om het toch op te pakken.  
Kinderen krijgen thuis inderdaad minder het lezen aangeboden dan vroeger. We zijn al begonnen aan de derde generatie die opgroeit in een beeldcultuur. Dat maakt dat scholen en bibliotheken een nog veel belangrijker taak hebben dan vroeger als het gaat om het aanreiken van leesplezier. Bibliotheken zijn daarom wezenlijk van belang voor de overheid.

Voor Licht op Lezen interviewde ik professor Maurice de Greef, deskundige in laaggeletterdheid. Hierbij een stukje uit het interview ter illustratie van het belang van lezen voor de gemeente.


Het hele interview wordt binnenkort aangeboden via www.lichtoplezen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten