woensdag 25 maart 2015

Goedgekeurd door de Raad

In de bekendmakingen van de gemeente van deze week lees ik dat de raad het beeldkwaliteitsplan van de Bloesemgaard heeft goedgekeurd.

Dat klopt, want het werd met een meerderheid aangenomen, zoals vrijwel alle plannen van de wethouders, want de coalitie stemt eigenlijk nooit verdeeld, zelfs niet als er buikpijn is of last van vage klachten.


De vage klachten en de buikpijn zaten vooral in de duurzaamheid en de energie en dat is terecht, ook al ziet het er op het plaatje erg groen en geruststellend uit. Het plan getuigt van een weinig originele smaak en van minimaal nadenken. Uit de inrichting van de buurt blijkt niet dat er gekeken is naar wat we op milieu- en energiegebied wensen te bereiken, of dat er tot bewegen en ontmoeten wordt verleid. Volgens de wethouder-van-de-bloesemgaard wordt het de meest duurzame wijk van de gemeente Eijsden-Margraten, waarop mijn collega-raadslid van de SVM heel adrem opmerkte dat hij het jammer vindt dat de duurzaamste wijk dan net aan de norm voldoet.


De gedachte om gezien de huidige leegstandsproblematiek er gewoon van af te zien, van een hele nieuwe wijk, was dusdanig absurd dat de wethouder-van-alles-maar-vooral-geldzaken zijn hoofd er bijna afschudde.

Je zou toch denken dat je bijbouwt om nieuwe bevolking te trekken om de krimp en de vergrijzing een beetje tegen te gaan. Al is er zonder bijbouwen op dit moment genoeg te kiezen voor mensen die graag bij ons willen komen wonen, dunkt mij.  Maar dat is verkeerd geredeneerd.

Nee, de wijk is niet voor mensen van buiten al zijn die natuurlijk wel welkom, de belangstellenden komen vooral uit de eigen kernen en de buurgemeentes. Geen vernieuwing dus, maar verschuiving, wat volgens mij toch meer leegstand met zich mee moet brengen. Uit het schudden van de wethouder begreep ik dat deze redenering dom is, die mensen wonen nu nergens en slapen waarschijnlijk onder een brug in een buurgemeente, want ik geloof niet dat wij zelf bruggen met slaapruimte hebben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten