zaterdag 21 maart 2015

Stem op de okapi

fragment boekomslag Martijn van der Linden
De verkiezingen zijn voorbij, de grote mannenhoofden zijn opgeruimd en de Etalage ligt bij het oud papier. De rust is weergekeerd.

Helpt dat nu, al dat beeld? Bent u gaan stemmen omdat er iemand met een tandrijke glimlach of juist een zorgelijk smoeltje op een meer dan levensgroot formaat in uw blikveld werd geperst?
Had u anders geen CDA gestemd?
Besloot u niet op de PvdA of de VVD te stemmen omdat hun koppen u niet aanstonden?

Het moet kapitalen gekost hebben. Zo zonde en het is een ongelijke strijd. Partijen met veel geld manifesteren zich meer dan partijen met een krap kasje, terwijl die laatste even belangrijk zijn voor de democratie.

Zou het niet anders kunnen? Zou het niet mogelijk zijn dat er gewoon één billboardposter wordt gemaakt met de boodschap: 'Deze keer kunt u hieruit kiezen' en dan alle uitingen erop. Dat scheelt dan weer een hoop rommel op die borden langs de weg, die we dan wel zo moeten plaatsen dat ze te lezen zijn zonder een ongeluk te veroorzaken.

Een gezamenlijke folder waar in heldere woorden, alle visies naast elkaar worden gezet en die via een officieel kanaal huis aan huis wordt verspreid, zodat we kunnen zien waar de verschillen zitten. Met een website waar de informatie wordt voorgelezen, voor de laaggeletterden en slechtzienden.

De partijen kunnen zich dan verder inhoudelijk presenteren via debatten in zaaltjes, in de media of  bij persoonlijke ontmoetingen.

En vooral dat ze gezamenlijk duidelijk maken waarom het belangrijk is te stemmen en waar de verkiezingen over gaan.

Tenzij het helpt natuurlijk en u echt op de okapi zou stemmen vanwege het plaatje. 












Geen opmerkingen:

Een reactie posten