zondag 7 juni 2015

Boeren


Dit vond ik vanmorgen op de route van Sint Geertruid naar Banholt. Het is er vannacht achtergelaten, want gisteren lag het er nog niet. Jongeren, denk ik, waarschijnlijk onder de achttien want waarom zou je anders je drank- en rookafval in de natuur gooien?

Kinderen hebben niet vanzelf het besef dat ze door zulk gedrag schade berokkenen. Het moet hen geleerd worden, hun hersenen overzien consequenties nog niet. Ze beseffen bij wijze van spreken niet dat ze op een parel staan te piesen, hun blaas moet gewoon leeg. Afval netjes verwerken is een kwestie van opvoeden, conditioneren zelfs.

Vanmorgen las ik dat geconditioneerde wandelaars bij gebrek aan prullenbakken in het Eijsdense hun afval in boten gooien. Misschien is het een idee om prullenbakken een voor kinderen aantrekkelijke vorm te geven die in het landschap past. Een holle boom of een boot of zoiets, die wanneer je er wat in gooit een keer heel hard boert. Mocht dat soort bakken er niet zijn, dan laat je kinderen zelf boeren als ze hun rotzooi fatsoenlijk wegwerpen (En alleen dan!). Ik verwacht dat ze er heel enthousiast gebruik van willen maken. Het risico bestaat dat ze later, als jongere (waarschijnlijk met de hele groep) heel hard boeren als ze 's nacht hun afval in een bak (of iets wat daarop lijkt) deponeren, maar dat moeten we dan maar voor lief nemen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten