dinsdag 12 mei 2015

Geen wonderkind.

Jesse Klaver bewijst dat het niet zoveel zegt voor welke schoolrichting je bestemd lijkt te zijn. Ik ben blij met zijn vmbo-tl. Er kan dus nog veel gebeuren na de cito-toets en het oordeel van de basisschooldocent. Had zijn middelbare school een andere structuur gehad, dan was hij waarschijnlijk op vmbo-niveau gestart en had hij uiteindelijk, zeker in een aantal vakken, op vwo-niveau eindexamen gedaan.

Nu heeft hij andere wegen bewandeld. Vaak gebeurt dat niet omdat kinderen nog niet zo vroeg weten welke kant ze op willen, omdat kinderen zich schikken in hun lot en hun ambities loslaten, of omdat er binnen de school niet voldoende mogelijkheid is de eigen kundigheden en interesses te ontdekken. Of alle drie. Je hoeft geen wonderkind te zijn om groot te worden. Ik geloof niet zo in ICT als tovermiddel om scholing te verbeteren. Ruimte om te denken, tijd om te kijken en voeding om te groeien zijn voorwaarden voor ontwikkeling die een school moet bieden.

Kinderen zijn niet gebaat bij een monoculturele schoolstructuur als die waar LVO-Maastricht voor lijkt te kiezen. Niet iedere leerling is een Jesse Klaver, die in staat is tegen de stroom der verwachtingen in te zwemmen. En dat is heel normaal.


Jesse Klaver nieuwe fractievoorzitter GroenLinks

Geen opmerkingen:

Een reactie posten